Monday 20 August 2012

Risotto

Nie wiedziec  czemu ale tak naprawde to moj maz najbardziej lubi to danie. Zastanawiajac sie dlaczego pomyslalam ze : mozna je zrobic w jednym garnku, zawiera duzo warzyw, iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii  jest po prostu jest smaczne. Poniewaz moje dzieci sa wybredne co do jedzenia zawsze staram sie wymyslec tak aby i one z checia zjadly a i mialy swoja codzienna porcje warzyw.

Potrzebne bede:
- 250g ryzu arborio
- jedno opakowanie chorizo ( hiszpanska kielbasa)
- 2 kostki rosolowe rozpuszczone w goracej wodzie tak ok 1l.
- cebula
- groszek mrozony
- warzywa ( ja dodalam marchewke, papryke, kukurydze, brokuly)
- troszke masla roslinnego na sam koniec.


Do garnka wrzucic pokrojona w kostke kielbase. Jak sie podsmazy dodac cebulke pokrojona w kosteczke. Pozniej dodac warzywa. Wsypac ryz i lekko podsmazyc, dodac polowe powstalego bulionu. Wymieszac i co jakis czas mieszac aby nie przywarlo. Jak ryz wsiaknie cala wode dodac polowe reszty co zostalo. Znow postepowac jak wczesniej. Jak ryz juz wsiaknie wszystko dodac reszte wody i groszek mrozony (ilosc dowolna). Po ugotowaniu ryzu wymieszac wszystko i dodac
1-2 masla aby risotto bylo gladkie i smaczne. Mam nadzieje, ze przepis nie jest zbyt skomplikowany :)

No comments:

Post a Comment