Obiadowo - Lunchowo


PIZZA

Eh ilez to razy masz ochote na pizze i nie chcesz aby twoje dziecko cierpialo patrzac jak ty jesz a jemu mowisz ze nie mozna kochanie bo masz alergie na mleko. Zrob pizze i po prostu nie dodawaj do niej sera. Moj synek bardzo ja polubil wiec chyba nie byla az taka zla :P

przepis na ciasto :
- 500 g maki
- 320 ml letniej wody
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- sol
- jedno opakowanie drozdzy suszonych - 7g

Wszystko razem dobrze wyrobic i odstawic do wyrosniecia na jakies 30-45 min w zaleznosci od tego gdzie i w jakiej temperaturze przechowujecie ciasto.


Po uplywie tego czasu rozlozyc ciasto na blaszki, ja uzylam duzej dla nas i malej okraglej dla naszych dzieci.

Sos do pizzy.
Opakowanie pomidorow w puszce i troche ketchupu dla slodkosci i przypraw. Mozna dodac ziol jak ktos lubi, my lubimy wiec tez troszke dalam - mieszanki wloskiej :)

Dzieciom naszym posmarowalam pizze sosem i dodalam troszke kukurydzy i kielbaski. To co one lubia, i upieklam do momentu az ciasto sie lekko zbrazowi.

Mam nadzieje, ze bedzie wam smakowac. AHA jeli nie macie problemow z kozim mlekiem dodajcie troszke sera koziego do pizzy to bedzie jeszcze lepiej i troszke glebszy smak.

MNIAM MNIAM PIZZA :):):)


Risotto :)

Nie wiedziec czemu ale tak naprawde to moj maz najbardziej lubi to danie. Zastanawiajac sie dlaczego pomyslalam ze : mozna je zrobic w jednym garnku, zawiera duzo warzyw, iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii jest po prostu jest smaczne. Poniewaz moje dzieci sa wybredne co do jedzenia zawsze staram sie wymyslec tak aby i one z checia zjadly a i mialy swoja codzienna porcje warzyw.

Potrzebne bede:
- 250g ryzu arborio
- jedno opakowanie chorizo ( hiszpanska kielbasa)
- 2 kostki rosolowe rozpuszczone w goracej wodzie tak ok 1l.
- cebula
- groszek mrozony
- warzywa ( ja dodalam marchewke, papryke, kukurydze, brokuly)
- troszke masla roslinnego na sam koniec.


Do garnka wrzucic pokrojona w kostke kielbase. Jak sie podsmazy dodac cebulke pokrojona w kosteczke. Pozniej dodac warzywa. Wsypac ryz i lekko podsmazyc, dodac polowe powstalego bulionu. Wymieszac i co jakis czas mieszac aby nie przywarlo. Jak ryz wsiaknie cala wode dodac polowe reszty co zostalo. Znow postepowac jak wczesniej. Jak ryz juz wsiaknie wszystko dodac reszte wody i groszek mrozony (ilosc dowolna). Po ugotowaniu ryzu wymieszac wszystko i dodac
1-2 masla aby risotto bylo gladkie i smaczne. Mam nadzieje, ze przepis nie jest zbyt skomplikowany :)



Ziemniaczki - Pieczareczki

Ehhh i znow pustka w lodowce i na koncie tez. Co mi pozostalo w szafkach - hmmm cebula, pieczarki i ZIEMNIACZKI ( moj tesc je uwielbia i nazywa 'ziemniaczki' a zeby bylo smiesznie ma na nazwisko Pyra).

Plan jest taki obrac cebule, podeszklic na oleju dodac sol aby szybciej cebulka zmiekkla. Pokroic pieczarki w pol talarki i dodac do zeszklonej cebulki :). Obrac ziemniaczki i pokroic w pol talarki i wrzucic wszystko na patelnie. Wymieszac :). Przykryc pokrywka i zostawic na wolnym ogniu do miekkosci ziemniakow. Mieszac od czasu do czasu. Doprawic w razie potrzeby. Jeszcze raz napisze co potrzeba :)

- cebula
- pieczarki
- ziemniaki
- olej, sol


Takiez to proste a jakiez pyszne. Ja jako salatke podaje jakas kiszonke - ogorki czy cos w tym stylu :):):) YUM



SPAGHETTI ARRABIATTA I FOCCACIA

Dzisiaj mnie wzielo na cos wloskiego a ze zamieszczam tu przepisy dla tych z problemami alergicznymi proponuje super obiad jak i rowniez dla wegan i wegetarian.

Sos do makaronu:
- cebula
- czerwona papryka
- chilli - wielkosc i ilosc zalezna od upodoban smakowych
- woda
- przyprawy ( sol pieprz czosnek papryke slodka)
- koncentrat pomidorowy
- puszka pomidorow

Cebulke lekko zeszklic na oleju, dodac papryke i chilli. Jak papryka zmiekknie dodac pomidory i troszke wody. Dodac przyprawy. Pogotowac troszke az czesc wody wyparuje. Dodac koncentrac pomidorowy. Ewentualnie dodac wiecej przypraw. Na koniec wrzucic troszke bazylii i rowniez zalezy od waszego smaku ile lubicie. Po ugotowaniu makaronu wymieszac go z nim zamin zrobi sie miekki aby sos troszke wsiaknal w makaron. Podawac z chlebkiem Focaccia.

Focaccia:

- 350 gram maki
- 210 ml wody cieplej
- lyzeczka soli
- opakowanie drozdzy suszonych -7g
- 2-3 lyzki oliwy z oliwek

Wszystko dokladnie wyrobic. Odstawic do wyrosniecia aby podwoilo swoja obietosc. Po tym procesie wyjac z miski i wylozyc na blaszke uprzednio wysmarowana oliwa i posypana suchym tymiankiem. Zostawic do ponownego wyrosniecia na jakies 20-25 min. po tym czasie pougniatac palcami wierzch ciasta i posmarowac oliwa z oliwek i posypas sola morska i tymiankiem. Mozna dodac na wierzch papryke lub cebule znakomite rowniez z oliwkami. Piec w temp. 180 stopni przez ok 20-25 minut az sie zezloci. Po tym czasie wyjac z piekarnika i ponownie polac oliwa z oliwek az wsiaknie w ciasto. Podawac jeszcze cieple lub na zimno. Mozna zrobic pozniej kanapke jesli cos zostanie bo tego nie gwarantuje :)


PLACKI ZIEMNIACZANO- CUKINIOWE

Dzisiaj zabraklo mi pomyslu co dac synowi na lunch. Otworzylam szafki z jedzeniem, porozgladalam sie i zobaczylam ziemniaki i cukinie. Oh pamietam smak z dziecinstwa plackow ziemniaczanych, ktore tak bardzo uwielbial moj brat . Postanowilam wiec zrobic je dzis mojemu synowi tylko troszke je zmodyfikowac ze wzgledu na nie dodanie do nich jajka.

- 5 duzych ziemniakow
- 2 srednie cukinie
- pol sredniej wielkosci cebuli
- troszke soli i czosnku do smaku
- 4 lyzki maki pszennej
- olej do smazenia

Ziemniaki i cebule obrac, umyc i pokroic w kostke jak do zupy. Zemlec w blenderze. Jak nie macie blenera to zetrzec na tarce. To samo zrobic z cukinia. Zmielone ziemniaki z cukinia i cebula przelac na sitko aby woda odciekla. mozna jej trosze pomoc i pomieszac az woda odcieknie. Nie do konca bo bedzie za suche. Dodac do masy make i przyprawy. Smazyc do zlotego koloru.
Podawac same lub jak ktos lubi ze smietanka sojowa i cukrem :) YUMMMIE


WARZYWNIASTE KROKIETY


No!!! dlugo mi zajelo zeby cos wstawic, przy mojej cudownej dwojce nie jest to takie latwe szczegolnie, ze i pogoda ( mozna powiedziec ) dopisuje. Dzisiaj sprzedam wam przepisa na moje krokiety w wersji weganskiej. Tak w weganskiej poniewaz moj syn jest uczulony na jajko i produkty mleczne. Wiec zaczynam:

Do zrobienia nalesnikow potrzebne sa:
- 2 szkl. maki pszennej
- 2 szkl. mleka sojowego, ryzowego lub owsianego
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 2 lyzki oleju
- szczypta soli.

Wszystko ze soba wymieszac do konsystencji ciasta nalesnikowego :) smazyc jeden po drugim i odstawic do ostygniecia. Zimne nalesniki lepiej sie zwija z farszem :)

Na farsze potrzebne sa:
- 1 cebula biala i 1 czerwona
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 0,5 szklanki groszku
- 0,5 szklanki kukurydzy ( moze byc z puszki)
- 0,5 grzybki marynowane ( ja dalam kurki z octu)
- 1 lyzka przyprawy gyros

Cebule zeszkic na 2 lyzkach oleju i pozniej dodac reszte warzyw. Dodac rowniez przyprawe i dusic do miekkosci wszystkich warzyw. Odstawic do ostygniecia.

Jak juz nalesniki i farsz wystygna to zwinac je w frome krokieta ale nie zbyt scisle bo popekaja i smazyc maczajac w panierce.

Panierka:
- 4 lyzki maki pszennej
- 1 lyzka maki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- tyle wody aby jak sie poloczy masa miala konsystencje gestej smietany.
- bulka tarta

Najpierw maczac w przygotowanej mace a pozniej w bulce tartej i smazyc do uzyskania brazowego koloru :)









SMACZNEGO !!!!!!


















No comments:

Post a Comment