Thursday 16 August 2012

Ciacho z galaretka

Wiecie co jest najtrudniejsze??? Mowic waszemu dziecku NIE, nie mozesz tego zjesc bo bedziesz sie po tym zle czul/a. Dlatego tez zaczelam robic coraz wiecej rzeczy dla moich maluszkow szczegolnie kiedy robimy jakas imprezke i zapraszamy znajomych, nie chcesz ciagle zwracac uwagi na swoje dziecko aby czegos nie zjadlo. Ty sama masz ochote pobyc wsrod towarzystwa i sie pobawic. Dlatego tez podaje przepis na ciasto, ktore i wasze maluchy moga jesc.

Ciasto (spod):
- 2 szklanki maki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka owsianego lub sojowego
- 0,5 szklanki oleju
- lyzeczka proszku do pieczenia
- 0,5 lyzeczki sody oczyszczonej.

Krem:
- 0,5 l mleka sojowego
- 0,5 szklanki cukru
- 2 czubate lyzki maki
- 2 czubate lyzki maki ziemniaczanej
- 0,5 kostki masla (125g)

Dodatkowo galaretka w jednym smaku zrobiona z 300ml aby pozniej mozna bylo kroic ja w kostke. Mozna zrobic wiecej galaretki jak ktos bardzo lubi.
I rowniez potrzebne beda dwie tabliczki czekolady gorzkiej ( gorzka poniewaz nie zawiera mleka ani orzechow czy jaja).

Spod : wymieszaj suche skladniki dodaj do nich mokre i wstaw do piekarnika na 30-40 min na 200 stopni i piecz do momentu tzw suchego patyczka. Wystudz.

Krem:
Ugotuj tzw budyn. Zagotuj 1 szklanke mleka z cukrem a reszte mleka polacz z makami. Do gotujacego sie mleka dodaj mieszanke maczna. Mieszaj energicznie aby nie powstaly grudki.
Zostaw do ostygniecia. Maslo wyjmij z lodowki tak ok 2h przed robieniem kremu aby byly w tej samej temperaturze wraz z budyniem. Maslo utrzyj mikserem i dodawaj po lyzce budyniu do polaczenia. Do kremu dodaj pokrojona w kostke galaretke i delikatnie wymieszaj.

Na ciasto poloz krem i polej roztopiona czekolada tak aby pokryla cale ciasto.

                                              ET VOILA...

No comments:

Post a Comment