Przepis na ciasto:
- 350 g maki
-200 ml mleka owsianego
- 2 lyzki masla roslinnego
- opakowanie suszonych drozdzy
- 3 lyzki cukru
Budyn:
- 250 ml mleka owsianego
- 2 lyzki cukru
- 1 czubata lyzka maki
- 1 plaska lyzka maki ziemniaczanej
Ponadto :
- garsc jezyn (blackberries)
- 4 lyzki cukru pudru i troszke wody aby zrobic polewe.
Suche produkty zmieszac razem. Mleko i maslo podgrzac do rozpuszczenia masla, nie doprowadzac do wrzenia. Wymieszac z suchymi produktami. Wyrobic na tyle aby nie kleilo sie do rak. Odstawic do wyrosniecia ( podwojenia objetosci). Po wyrosnieciu wyjac i uformowac buleczki. Odstawic do wyrosniecia. Po wyrosnieciu nakladac na buleczki budyn i troszke jezyn. Piec prze 15-20 min w temp. 190-200 stopni Celsjusza. Wyjac na kratke aby trosze ostygly i nie zmiekkly pod spodem. Polac polewa.
przed pieczniem :)
GOTOWE BULECZKI DO JEDZENIA :)
No comments:
Post a Comment