Wednesday 18 July 2012

Spaghetti Arrabiatta i Focaccia - Czyli Dobre i po Wlosku :)

Dzisiaj mnie wzielo na cos wloskiego a ze zamieszczam tu przepisy dla tych z problemami alergicznymi proponuje super obiad jak i rowniez dla wegan i wegetarian.

Sos do makaronu:
- cebula
- czerwona papryka
- chilli - wielkosc i ilosc zalezna od upodoban smakowych
- woda
- przyprawy ( sol pieprz czosnek papryke slodka)
- koncentrat pomidorowy
- puszka pomidorow

Cebulke lekko zeszklic na oleju, dodac papryke i chilli. Jak papryka zmiekknie dodac pomidory i troszke wody. Dodac przyprawy. Pogotowac  troszke az czesc wody wyparuje. Dodac koncentrac pomidorowy. Ewentualnie dodac wiecej przypraw. Na koniec wrzucic troszke bazylii i rowniez zalezy od waszego smaku ile lubicie. Po ugotowaniu makaronu wymieszac go z nim zamin zrobi sie miekki aby sos troszke wsiaknal w makaron. Podawac z chlebkiem Focaccia.


Focaccia:

- 350 gram maki
- 210 ml wody cieplej
- lyzeczka soli
- opakowanie drozdzy suszonych -7g
- 2-3 lyzki oliwy z oliwek

Wszystko dokladnie wyrobic. Odstawic do wyrosniecia aby podwoilo swoja obietosc. Po tym procesie wyjac z miski i wylozyc na blaszke uprzednio wysmarowana oliwa i posypana suchym tymiankiem. Zostawic do ponownego wyrosniecia na jakies 20-25 min. po tym czasie pougniatac palcami wierzch ciasta i posmarowac oliwa z oliwek i posypas sola morska i tymiankiem. Mozna dodac na wierzch papryke lub cebule znakomite rowniez z oliwkami. Piec w temp. 180 stopni przez ok 20-25 minut az sie zezloci. Po tym czasie wyjac z piekarnika i ponownie polac oliwa z oliwek az wsiaknie w ciasto. Podawac jeszcze cieple lub na zimno. Mozna zrobic pozniej kanapke jesli cos zostanie bo tego nie gwarantuje :)

No comments:

Post a Comment