Do zrobienia nalesnikow potrzebne sa:
- 2 szkl. maki pszennej
- 2 szkl. mleka sojowego, ryzowego lub owsianego
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 2 lyzki oleju
- szczypta soli.
Wszystko ze soba wymieszac do konsystencji ciasta nalesnikowego :) smazyc jeden po drugim i odstawic do ostygniecia. Zimne nalesniki lepiej sie zwija z farszem :)
Na farsze potrzebne sa:
- 1 cebula biala i 1 czerwona
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 0,5 szklanki groszku
- 0,5 szklanki kukurydzy ( moze byc z puszki)
- 0,5 grzybki marynowane ( ja dalam kurki z octu)
- 1 lyzka przyprawy gyros
Cebule zeszkic na 2 lyzkach oleju i pozniej dodac reszte warzyw. Dodac rowniez przyprawe i dusic do miekkosci wszystkich warzyw. Odstawic do ostygniecia.
Jak juz nalesniki i farsz wystygna to zwinac je w frome krokieta ale nie zbyt scisle bo popekaja i smazyc maczajac w panierce.
Panierka:
- 4 lyzki maki pszennej
- 1 lyzka maki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- tyle wody aby jak sie poloczy masa miala konsystencje gestej smietany.
- bulka tarta
Najpierw maczac w przygotowanej mace a pozniej w bulce tartej i smazyc do uzyskania brazowego koloru :)
No comments:
Post a Comment