Wednesday 18 July 2012

Placki ziemniaczano - cukiniowe

Dzisiaj zabraklo mi pomyslu co dac synowi na lunch. Otworzylam szafki z jedzeniem, porozgladalam sie i zobaczylam ziemniaki i cukinie. Oh pamietam smak z dziecinstwa plackow ziemniaczanych, ktore tak bardzo uwielbial moj brat . Postanowilam wiec zrobic je dzis mojemu synowi tylko troszke je zmodyfikowac ze wzgledu na nie dodanie do nich jajka.


- 5 duzych ziemniakow
- 2 srednie cukinie
- pol sredniej wielkosci cebuli
- troszke soli i czosnku do smaku
- 4 lyzki maki pszennej
- olej do smazenia


Ziemniaki i cebule obrac, umyc i pokroic w kostke jak do zupy. Zemlec w blenderze. Jak nie macie blenera to zetrzec na tarce. To samo zrobic z cukinia. Zmielone ziemniaki z cukinia i cebula przelac na sitko aby woda odciekla. mozna jej trosze pomoc i pomieszac az woda odcieknie. Nie do konca bo bedzie za suche. Dodac do masy make i przyprawy. Smazyc do zlotego koloru.
Podawac same lub jak ktos lubi ze smietanka sojowa i cukrem :) YUMMMIE

No comments:

Post a Comment