Sunday 2 February 2014

chleb orkiszowy

Od jakiegos czasu razem z mezem bardzo ograniczylismy spozywanie pszenicy. Wzamian tego czesciej jemy maka orkiszowa. Ze wzgledu na to ze bardzo ciezko jest w irlandii polnocnej znalezc zwykla make orkiszowa to kupujemy pelnoziarnista. Chlebek jest wysmienity a moj wybredny maz go pokochal :) oto przepis:
przepis na jedna keksowke

400 g maki orkiszowej pelnoziarnistej
320 ml cieplej wody
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru
7 g suchych drozdzy.

wszystko wymieszac razem. I jesli nie masz maszyny to wyrob w duzej misce , tak dlugo wyrabiaj reka az ciasto zacznie odklejac sie od scianek miski. Ciasto jest bardzo morke ale nie przejmuj sie jest idealne.
Odstaw do wyrosniecia na 1h w cieple miejsce. Po tym czasie wypusc powietrze z ciasta I wyloz do keksowki uprzednio wysmarowana lekko olejem I oproszona maka orkiszowa. Poczekac az wyrosnie drugi raz przez ok 30min. Piec w temp 200 stopni przez 3o-40 minut az do momentu jak postukasz to slyszysz gluchy posluch.
Chlebek jest wysmienity. :)

No comments:

Post a Comment