Friday 6 December 2013

murzynek

W kraju w ktorym mieszkam alergie sa czyms zupelnie nowym wiec jakiez bylo moje zdziwienie jak otworzylam pewna gazete I zobaczylam ten przepis na brownie a nasz polski murzynek. W przepisie bylo mleko sojowe ale ja dodalam ryzowe.

murzynek
250 ml mleka ryzowego
1 lyzeczka octu
75 ml oleju
125g maki z ciecierzycy
50g kakao
125g cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej

Do mleka dodac ocet o poczekac z 2 minuty. do tego dodac olej I cukier I wymieszac dobrze. Make, kakao, proszek I sode przesiac przez sitko I dodac do mokrych skladnikow. Wymieszac I wstawic do piekarnika na ok 1h w 180 stopniach. pieczemy do tzw suchego patyczka. Moj piekarnik jest kiepski wiec pieklam go krocej ale to wszystko od niego zalezy.
Polewa
100g margaryny bezmlecznej
duza lyzka kakao
2 lyzki cukru
wszystko razem rozpuscic na wolnym ogniu I polac tym ciasto I posypac wiorkami.

No comments:

Post a Comment